קטגוריות
AI DATA Uncategorized אסטרטגיה

עושים סדר בפסטיבל ההשקה של DeepSeek

מה שקרה ביומיים האחרונים הוא לא פחות ממטורף. אין מהדורת חדשות ברחבי העולם שלא עוסקת בהשקה של DEEPSEEK הסינית, בהשפעה שלה על שחקניות בהינה המלאכותית המערביות, החיתוך הבלתי יאמן בשווי של ענקיות הטכנולוגיה, וכמובן – הזוית הסינית.

מה שקורה ביומיים האחרונים בעולם ה-AI הוא לא פחות מדרמה! אבל, כמו שארנסט המינגווי אמר: הדברים לא פשוט קורים, אלא קורים בהדרגה..בהדרגה..בהדרגה…ואז – פתאום! וזה מתאר בדיוק את הדרמה של היומיים האחרונים. בנקודות מרכזיות:

1. העולם מתחרפן סביב מודל הבינה המלאכותית הסיני DeepSeek שמציג ביצועים לא פחות טובים מהמתחרות הישירות אבל בעשירית המחיר, ובנוסף, היא מונגשת בקוד פתוח מה שאומר שכל חברה יכולה לקחת אותה, להמשיך לאמן אותה ובעיקר לשלב אותה בנכסים ובפעילות העסקית-דיגיטלית בכל דרך שתרצה, מבלי לשלם מיליונים למתחרות היקרות יותר. זו ה-סיבה שהלחיצה את המתחרות ברחבי העולם.

2. בעקבות כך, האפליקציה של DeepSeek עקפה את זו של GPT ומובילה כרגע את טבלת ההורדות החינמיות בחנויות האפליקציות בארה"ב!

3. השיח המטורף סביבה הוביל אתמול לנעילת המסחר בוול סטריט (וגם בבורסות נוספות) בירידות שערים חדות.

4. מה זה אומר במספרים? ענקיות הטק נופלות בעקבות החשש מדיפסיק: אנבידיה איבדה 17%, ARM איבדה 10.2%, ברודקום – 17.4% ואורקל – 13.8%. אפל טיפסה דווקא ב-3.3%. מדד הפחד זינק ב-21.8% לרמה של 18.1 נקודות.

5. אנבידיה מחקה כ-600 מיליארד דולר משוויה – המחיקה הגדולה ביותר בתולדותיה ובתולדות וול סטריט, שווי אנבידיה בשישי עמד על 3.45 טריליון דולר ועתה על 2.90 טריליון דולר. לפי דיווח בבלומברג, מייסד ומנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג איבד לפחות 17 מיליארד דולר מהונו האישי!

6. המייסד המשותף של אורקל לארי אליסון איבד 12.5 מיליארד דולר מהונו האישי בעקבות הנפילה במניה. מייסד דל מייקל דל איבד 9 מיליארד דולר, ג'ף בזוס מייסד אמזון איבד 5.2 מיליארד דולר. עד כה היום המיליארדרים מסקטור הטכנולוגיה בנאסד"ק איבדו סביב 80 מיליארד דולר מהונם האישי.

7. וממש אתמול, מארק צוקרברג הכריז על השקעה נוספת של כ-60 מיליארד דולר בהמשך הפיתוח של MetaAI, בזמן שכל הפסטיבל סביב DeepSeek מתחולל בחוץ, האם זה ישפיע על ההחלטה? ובאיזה אופן? חשוב להזכיר שהאסטרטגיה של מטא היא לפתח ולהנגיש מודלים בקוד פתוח, בדיוק כמו זה של DeepSeek, ולכן גם היא מאויימת כרגע ישירות מההכרזות האחרונות.

8. אי אפשר להתעלם מהפיל שבחדר: מדובר בחברה סינית, כשהמנכ"ל שלה ידוע לגבי הקשרים העמוקים עם הממשל. אז עלויות אפסיות וקדמה טכנולוגית בצד אחד, בצד השני של "הזירה" ניצבות חששות מובנות לגבי מה המעורבות של הממשל הסיני במודל, נושאי אבטחת מידע וכו'. מי יבחר לאמץ את המודל, בטח בפער עלויות שאין שני לו ומי בכל זאת יבחר במודלים המתחרים והיקרים?

למיטיבי לכת: תובנות והתייחסויות נוספות שמעט מאוד מתייחסים אליהן, אם בכלל (ותודה ענקית ליובל ווינברג, המייסד של אחת מקבוצות הפייסבוק האהובות והמרתקות בעיני: "להבין את סין" על הנדיבות לשתף את התובנות אתכן.ם):

5 נקודות חשובות מאד לדיון בעיני שלא ראיתי שבאמת נכתב עליהן ברצינות – וחייבים לקחת בחשבון: על יכולות הפיתוח של סין, המלחמה הפסיכולוגית בין המעצמות, הדור הבא של כוח רך, המשתנים הנוספים במירוץ ה-AI, והצורך בנראטיב להתאחד סביבו:

1.⁠ הסיפור של ⁠דיפסיק הוא דוגמה קלאסית לחוזקות הסיניות בתחומי הפיתוח הטכנולוגי:

היכולת לקחת מוצר או טכנלוגיה קיימת ולהפוך אותם ליעילים יותר. חדשנות יישומית מול חדשנות בסיסית. כתבתי מיד אחרי הסנקציות המקיפות של ממשל ביידן על תעשיית השבבים של סין ב-2022: הצורך הוא אבי ההמצאה.

כמו שתעשיית ההייטק הישראלית התרוממה בשל האמברגו הצרפתי של אחרי מלחמת ששת הימים – כך גם בסין, הסנקציות לא מותירות לה ברירה אלא לחדש ולהבין איך משיגים יותר עם פחות. הסינים אלופים בזה, כבר עשורים, בכל מיני תעשיות – ועכשיו הם עושים את זה גם ב-AI.

2.עזבו שניה את היישומים הצבאיים שהם הסיבה הרשמית לסנקציות ואפילו את הכלכליים שברור שהם חלק קריטי ביותר בסיפור. מודלים כמו ChatGPT ו-Deepseek הולכים לעצב את התודעה ולהגדיר לרוב אוכלוסיית העולם מהי ה״אמת״.

אפשר לחשוב על זה בתור הדור הבא של רשתות חברתיות – ודיפסיק יכול להיות הטיקטוק החדש. אם התלונה על טיקטוק היתה שהיא משפיעה על דעת הקהל דרך תכנים שהיא בוחרת להראות או לצנזר – הטמעת הצנזורה לתוך מודלי השפה תתן ממש תשובות ״רצויות״ לכל נושא. אם שואלים ישירות את דיפסיק המשתמש האינטלגנטי יבין שיש כאן עניין. הרוב לא.

במדינות מתפתחות אולי זה בכלל לא יעניין. וגם במערב – מה יהיה כשיישום שמשתמש ב-API של דיפסיק מבלי שתדעו ייתן לכם רק מידע שמאושר ע״י הממשל סין? ההשפעה של המודלים על השיח העולמי, על עיצוב בסיס הידע ומשם על התודעה הקולקטיבית – הופכת אותם לכוח הרך הבא של העולם – שישפיע על עיצוב תודעה יותר מהוליווד או מוזיקת פופ אמריקאית.

3.⁠ ⁠חלק גדול מהעניין הוא פסיכולוגיה ותודעה – המאבק של סין לשינוי הסדר העולמי מתמקד בהיבטים הרכים אף יותר מבצבאיים.

הקלישאה על החשיבה האסטרטגיה של סין בסגנון אמנות המלחמה – הכר את אויבך ואת עצמך, הניצחון האולטימטיבי הוא ללא קרב פיזי וכו׳ – היא קלישאה כי היא נכונה, כבר אלפי שנים. מה קרה אתמול?

ממש אחרי ההכרזות הגדולות של פרויקט סטארגייט והשקעות הענק ב-AI, ככל הגווארדיה של הטק האמריקאי נוכח בהשבעה של טראמפ, שמצידו מדבר על השתלטות על טיקטוק – מגיע R1 של דיפסיק והטענות שכדאי לקחת בערבון מוגבל על עלויות פיתוח מזעריות – וצובע את וולסטריט באדום. סין מבינה היטב מה מפעיל את החברה והתקשורת האמריקאית – וגם את הנשיא טראמפ.

אפשר להיות בטוחים שלקדנציה הזו של טראמפ סין מגיעה עם הבנה הרבה יותר טובה של איך להתמודד עם סנקציות אמריקאיות, עם ההתנהלות הבלתי-צפויה של טראמפ, ואיזה כלים יש ברשותה כדי ליצור מאזן אימה אפקטיבי. דיפסיק חברה פרטית, אבל תהיו בטוחים שראשיה ישתו הרבה תה עם בכירי הממשל בסין בשנים הקרובות.

4.⁠ ⁠המשחק הבין מעצמתי על הדומיננטיות ב-AI הוא רב מימדי – עם כוח מחשוב, אנרגיה ואלגוריתמיקה כמשתנים המרכזיים.

בכוח מחשוב – המערב מוביל בבטחה. בתחום האנרגיה סין כרגע מובילה בגדול – מבחינת ההיצע, המחיר לקוט״ש ותכניות הפיתוח באנרגיה מתחדשת ובמיוחד – באנרגיה גרעינית, בין אם בבניית כורים חדשים ובטוחים בכמויות, או בהשקעה והישגי מו״פ (כמו שהוכרזו ממש בשבוע שעבר) בדרך לגביע הקדוש של היתוך גרעיני.

הגורם השלישי הוא האלגוריתמיקה. הבשורה שהביאה דיפסיק מדגימה כביכול שההובלה שנתפסה כמערבית – היא שברירית ביותר ואין שום מניעה שסין תעקוף אותה, אולי זה כבר קורה. קוד פתוח הוא זווית מעניינת מאד בסיפור, לא ניכנס אליה כאן. בכל מקרה, גם אם עלות פיתוח המודל היתה נמוכה כמו שטוענים – כיד להפוך אותו לנגיש למאות מיליוני משתמשים בעולם באופן ישיר או דרך API וצדדים שלישיים – דיפסיק תצטרך הרבה מאד כוח מחשוב, והרבה מאד חשמל בעתיד הנראה לעין – ממש כמו מתחרותיה המערביות.

5.⁠ ⁠ספוטניק מומנט! כמה שמעתם את זה אתמול? הנה, זו הסטירה שארה״ב איתה צריכה כדי להתעורר! תרשו לי לפקפק בעוצמת ההשוואה, אבל זה לא משנה כרגע – כל עם צריך שיהיה לו איזה נראטיב להתאחד מולו. בסין זה החזרת הגאווה הלאומית, חזרתה של סין למקומה הטבעי במרכז העולם מול המערב שמנסה לדכא אותה.

גם ארה"ב צריכה נראטיב להתאחד מולו כדי להוציא ממנה את הטוב ביותר. הספוטניק מומנט הזה של דיפסיק, ערעור הדומיננטיות שהיתה מובנת מעליה של ארה״ב בתחום, וההשפעה על השווקים שבלב המערכת האמריקאית – לגמרי יכולים להיות הנראטיב המסדר ״להחזיר את ארה״ג לגדולתה״.

לארה״ב עדיין יש עוצמה עליונה בזכות הרבה דברים, ובמיוחד אקדמיה, תעשיית הטק הענקית ואקוסיסטם של חדשנות שאין שני לו – אבל הפער הולך ומצטמצם, כי וואלה, הסינים ממש טובים. מסודרים. אסטרטגיים. לא מושלמים – אבל יריב חזק כמו שארה״ב כנראה לא התחרתה מולו אף פעם.

בניגוד לתפיסה הרווחת במערב הרבה פעמים – רמת הניסיון, הידע הטכני והיכולת לחשיבה אסטרטגית שיהיו לבכירי הממשל בסין מאפילה על רבות מהממשלות הדמוקרטיות כיום. ההובלה היא עדיין אמריקאית, ועד שלא יוכח אחרת ארה״ב תוכל לשמור על כך, אבל זה יקרה רק אם כמו היא תתייצב לאתגר במלוא עוצמתה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בכל שישי אני משתף במהלכים דיגיטליים חדשים ומעוררי השראה.

רוצה גם לקבל למייל?