קטגוריות
אמזון דיגיטל השראה חווית לקוח מודלים עסקיים צרכנות קמעונאות

Uber כאמפריית פרסום

ישנו שיפט מאוד גדול של מותגים, קמעונאים ובעיקר – מרקט פלייס'ס לייצר מודל הכנסות מבוסס מדיה (פרסומות), ויותר מדיוק למנף את הדאטה הייחודית שיש לאותו מותג או חברה לכדי מודל הכנסות חדש.

בואו ניקח למשל מותג קמעונאי:

המותג מייצר טראפיק גדול וקבוע הן לחנויות הפיזיות, וכמובן לנוכחות האון ליין. אותו קמעונאי צובר המון דאטה על הלקוחות, דאטה ייחודית שאין למתחרים שנקראת גם “first party data” (מי קנה, מה קנו, מתי, כמויות, העדפות, דפוסים….).

ואז אותו קמעונאי מבין שיש פה הזדמנות אדירה לייצר ורטיקל עסקי חדש (עבורו): למנף את אותה הדאטה וליצר ממנו הכנסות: הוא יכול למכור את הדאטה למשווקים ולמפרסמים, ובעיקר הודות לאנליזות, מודלים של מסעות לקוח, פרסונליזציה ועוד, להנגיש הצעות שיווקיות ללקוחות (ומי שעושה את זה טוב מצליח כמובן לא להציק ולייצר ערך פרסונלי עבור הלקוחות).

קל מאוד להגיד, קשה מאוד לעשות, אבל – יש לא מעט חברות שעושות את זה טוב (אמזון היא דוגמה מעולה, אצלה ההכנסות ממדיה בבעלותה כבר חוצה בהכנסות ורטיקלים מקבילים ו״בסיסיים״ יותר בפורטפוליו העסקי שלה…).

ההכנסות של אמזון מפרסום

אתמול קראתי על מהלך דומה של אובר: בסופו של דבר, גם אובר היא מרקטפלייס במובן שהיא מקום מפגש בין: לקוחות הקצה (הנוסעים שרוצים להגיע ליעדם), לבין הנהגים. ברקע, כידוע, נוצרים הרים של דאטה על על הפעילות: מי נוסע, מתי, מאיפה לאיפה, זמנים, מיקומים, קרבה לעסקים ועוד ועוד….

אובר הבינה שגם היא יכולה למנף את ה-דאטה שנקראת גם “first party data” שלה ולייצר ממנה הכנסות מפרסום (לפי התוכניות שלה, היא תוכל לייצר פעילות מדיה בהיקף של מיליארד דולר!). התכנון הוא להנגיש פרסומות מטורגטות ורלוונטיות לנוסעים בתוך האפליקציה בכל שלב במסע הלקוח: בעת הזמנת הנסיעה, בעת ההמתנה לנהג, תוך כדי הנסיעה, וגם אחרי. 

אובר תקרא לפרסומות הללו: “Journey Ads”, והיא למעשה תציג בכל נסיעה/מסע פרסומת של מותג אחד בלבד פר לקוח. יותר מזה, היא מתכננת להרחיב את מוצרי הפרסום גם ל-Uber Eats, שם יש פוטנציאל גדול אף יותר למוצרי פרסום בכל תהליך ההזמנה….

לא מזמן שמענו על מודל המנוי המוזל משולב הפרסומות של נטפליקס (דיסני פלוס צפויה להשיק מודל דומה). הרגולטורים כבר סימנו את חברות הטכנולוגיה בהיבט של ניצול דאטה לטובת פרסום, והפגיעה האפשרית בפרטיות הלקוחות. בקיצור: עולם שלם ומורכב של אינטרסים מנוגדים, ומצד שני אספירציות עסקיות של ענקיות הטכנולוגיה שכאמור מינוף דאטה היא חלק מה״אמנות״ שלהן….

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *