קטגוריות
Uncategorized

בחזרה לחלל: תובנות מהדוקו על SPACE X בנטפליקס

בסופ"ש צפיתי בדוקו "בחזרה לחלל" בהפקת נטפליקס, שמתעד את טיסת החלל המאוישת והמסחרית הראשונה של החברה שהקים אילון מאסק. 

יש שטוענים שמדובר בסופו של דבר בפרסומת באורך שעתיים לאיש ובעיקר לחברה שהקים, גם אם זה נכון – תנו לי עוד פרסומות כאלו. 

בשורה התחתונה, הסרט מתעד רגע היסטורי בחיי האנושות בשילוב בין יוזמה, טכנולוגיה, חזון והכי חשוב לטעמי – "העברת מקל". מה *התובנות שאני לוקח מהסרט?*

1. אנשי הלא מול אנשי הכן: הרקע לסיפור הוא "תחיה" מחודשת של טיסות האדם לחלל אחרי שנים רבות שבהן NASA למעשה הפסיקה להטיס אסטרונאוטים לחלל, ופרויטק המעבורת הופסק.

ואז בא יזם טכנולוגי שעשה את הונו האדיר מסדרת הצלחות מסחריות וסימן את החלל ואת האנושות בתוכו כיעד אישי ואנושי כאחד.

חברת SpaceX שאפה בתחילת דרכה לעשות את מה ש-NASA לא הצליחה לעשות: להוזיל דרמטית את עלות השיגור והחזרה של כלי טיס ואסטרונאוטים לחלל. בתחילת הסרט, מתועדים המון מומחים, חוקרות, פוליטיקאים ואנשי מדע שהעידו במהלך תקופה ארוכה מול הסנאט וועדות רשמיות נוספות מדוע *זה יהיה אסון טרגי לתת את המפתחות לסטארטאפ פרטי ומסחרי*, שכן הם חסרי ניסיון ויכולת לבצע את מה שעד אז רק NASA וחברות ממשלתיות אחרות ביצעו. מה קרה בהמשך כבר ידוע לכולנו, במילה אחת: הצלחה

2. כישלון הוא חלק מהותי מההצלחה: הכיסים העמוקים של אילון מאסק בסופו של דבר מוגבלים. אבל, הוא הגיע לשולחן עם רקורד מוכח של הצלחות מסחריות שכל אחת מהן מבוססת על סדרה של כישלונות. אחד מאנשי הצוות בסרט מתועד אומר: "בשלבים הראשונים שבהם צפינו ברקטות מתפוצצות אחת אחרי השניה, חשבנו שאילון יפטר אותנו בטענה שאנחנו לא מספיק טובים.

הוא קרא לנו לחדר ישיבות גדול ועשה בדיוק ההיפך…". כחברה מסחרית, SpaceX גייסה את הטובים ביותר, וכאמור הכישלון הוא הבסיס ללמידה לגבי מה צריך לעשות טוב יותר, ומי מבין את זה יותר טוב מיזם שהפך לאחד משני האנשים העשירים בעולם?


3.ניגשים לאתגר מזוית אחרת: NASA השיגה יעדים פנומנליים, את זה אי אפשר לקחת ממנה. אבל – היא ניגשה תמיד לאתגרים על ידי חשיבה, בחינה, מחקר ושרטוטי נייר סביב הבעיה. *להבדיל*, SpaceX מיישמת טכניקה המקובלת בעולם היזמות הטכנולוגית:

אפיון מהיר יחסית, בניית מודל, ניסוי, איסוף דאטה על בסיס הניסוי (שלרוב נכשל בהתחלה) והטמעה מהירה של התובנות וחוזר חלילה. צוות המהנדסים של SpaceX למעשה פירקו לגורמים את אתגר החלל ש-NASA הותירה, ובנתה אותו מחדש!


4. ללמוד מהעבר: כאמור הסרט מתמקד בטיסת החלל המסחרית והמאוישת הראשונה של  SpaceX. בדומה לכל סוג של אספירציה חדשה לשבש תעשיה "ישנה", זו תהיה טעות להתנתק לחלוטין ממה שכבר בוצע. לכן  SpaceX שילבה לכל אורך הדרך את שני האסטרונאוטים שהיו מיועדים לאייש את טיסה הראשונה, בכל תהליך האפיון, פיתוח ובדיקה של הרקטה והקפסולה עצמה. בוב בנקן ודאג הורלי היו שותפים מלאים לאתגר, הביאו לשולחן ניסיון וידע מעשי, אבל השתלבו בחשיבה ובגישה רעננה, חדשנית ומקורית לאתגר הקיים.


5. מה ה- MVP של המוצר? כל סטארטאפ מתיימר לעשות את מה שהפתרונות הקיימים לא עושים או שלא מסוגלים. גם במקרה הזה, כאמור אחד מהאתגרים היה השימוש החוזר ברקטות, מה שיכול להוזיל דרמטית את עלות הטיסה. כיום אנחנו כבר יודעים שזה הצליח, ולכן SpaceX זכתה במכרז היוקרתי של NASA לספק לה שירותי טיסה מרובים לתחנת החלל הבינלאומית.

זה לא שהמוחות המבריקים של NASA שווים פחות, או מקצועיים פחות. אבל, הכניסה של מוחות חדשים, טכנולוגיות חדשות וגישה שונה *בשילוב* ניסיון העבר יכולים לייצר קסמים. 

לסיכום: רוצו לצפות! לטריילר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בכל שישי אני משתף במהלכים דיגיטליים חדשים ומעוררי השראה.

רוצה גם לקבל למייל?